Insektsbett

Ett tecken på att man har fått ett insektsbett är att huden kring bettet kliar, blir röd, svullen och ger ifrån sig smärta. Förutom dessa lokala irritationer är det normalt inget annat obehag som uppstår då man får ett insektsbett. Om svullnad förekommer ska man vara uppmärksam på att den inte tilltar. Tilltar svullnaden rekommenderas det att ta kontakt med läkare. Om en person är allergisk mot en speciell typ av insektsgift är sannolikheten att reaktionen av insektsbettet blir kraftigare. Idag orsakas insektsbett vanligtvis utav myggor, flugor, loppor samt vägglöss.

Insektsbett uppstår eftersom insekter livnär sig på blod. När ett insektsbett inträffar ger insekten ifrån sig en injektion av en saliv för att förhindra blodet från att levra sig. Denna saliv är anledningen till att en allergisk reaktion inträffar och kännetecknas av svullnad, smärta, rodnad och klåda.

Behandling av insektsbett
– Om insektens mundel sitter kvar i huden, tex en gadd, avlägsna den med en pincett.
– Tvätta såret med mild tvål och vatten.
– Ifall svullnad förekommer kan den dämpas genom att kyla ner den med en isbit som är inlindad i en gasbinda eller hålla uppe området som är svullet i ett högt läge.
– Smörj in området med insektsbettet med en gel eller en kräm som är bakteriedödande och som dämpar klåda. 

ZALVE-banner

Sidan uppdaterades senast 20151216.

Läkemedelsinformation

LHP  kräm innehåller väteperoxid och är en antiseptisk kräm som håller rent från bakterier i mindre, ytliga sår t ex skrubbsår, skavsår, trasiga nagelband, självsprickor, munsår och insektsbett. Appliceras 1-2 gånger dagligen, på det skadade hudområdet. Behandlingstiden bör inte överskrida 2 veckor. Undvik kontakt med ögonen. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. Läs bipacksedeln noga före användning.