Skrubbsår

Skrubbsår anses som ett ytligt sår. Det innebär att i regel har inga muskler, blodkärl, senor eller nerver skadats. Eftersom sårytorna ligger nära varandra i ett skrubbsår sker läkningen av såret relativt snabbt. Dessutom behöver inte kroppen bilda ny vävnad för att täcka skrubbsåret.  Det är fortfarande lika viktigt att noga rengöra ett skrubbsår för att minska risken för infektioner och ärrbildning samt för att öka läkningsprocessen.

Ett skrubbsår anses som ett ytligt sår men är oftast täckt av bakterier från till exempel jord. Börja med att tvätta händerna. Rengör skrubbsåret med mild flytande tvål och vatten. Man kan använda en mjuk tandborste för att rengöra skrubbsåret. Arbeta dig utifrån och in i skrubbsåret. Skölj skrubbsåret noga under rinnande vatten. Använd en pincett för att ta bort rester av grus eller annan smuts i såret. Stryk på en antiseptisk kräm för att minska infektionsrisken eller ZALVE® sårläkande kräm för att påskynda sårläkningen.

För ett skrubbsår krävs det inte plåster eller förband. Det är istället bättre för skrubbsåret att få vila fritt för att snabbare läka. Ifall du vill skydda såret kan du smörja in det med antiseptisk kräm som skyddar såret från bakterier och minskar infektionsrisken.

LHP småsår höger

 Sidan uppdaterades senast 20151216.

Läkemedelsinformation

LHP  kräm innehåller väteperoxid och är en antiseptisk kräm som håller rent från bakterier i mindre, ytliga sår t ex skrubbsår, skavsår, trasiga nagelband, självsprickor, munsår och insektsbett. Appliceras 1-2 gånger dagligen, på det skadade hudområdet. Behandlingstiden bör inte överskrida 2 veckor. Undvik kontakt med ögonen. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. Läs bipacksedeln noga före användning.