Självsprickor

Självsprickor är ett vanligt besvär i Sverige, mycket på grund av att vi har ett kallt klimat. Självsprickor uppstår då huden är uttorkad och saknar nödvändiga halter utav fett och fukt. Att vattenhalten i huden är under normalt leder till att huden blir extra känslig, irriterad och framför allt torr. Påfrestningar i det yttre hudlagret leder då till självsprickor. De vanligtvis mest drabbade områden för självsprickor är på fingertoppar, handflator, fotsulor och hälar.

Självsprickor kan vara svåra att behandla. Det krävs att huden får tillräckligt med återfuktning. Att tvätta händerna ofta och vistas ute i kyla utan skydd för händer leder till att huden blir torr snabbare. Genom att behandla självsprickorna med en antibakteriell kräm kan infektion undvikas.

Hur man undviker självsprickor
För att undvika självsprickor på händerna var noga med att återfukta händerna med tjock återfuktande kräm. Framför allt efter kontakt med vatten. Använd plasthandskar innan du utför arbete som innebär vattenkontakt eller kontakt med rengöringsmedel, som tvättmedel, diskmedel eller andra rengöringsprodukter. Detta kan annars leda till onödig irritation och torrhet. Under natten rekommenderas det att smörja in händerna med en tjock salva. För att förhindra självsprickor på händer och fötter använda gärna duscholja istället för tvål. 

För att undvika självsprickor på fötterna ta regelbundet fotbad för att förhindra förhårdnade hudpartier. Använd gärna fotfil under fotbadet och efter. För att ge huden rätt återfuktning massera in en kräm eller salva på fötterna. Det är rekommenderat att använda en kräm eller salva som innehåller fuktighetsbevarade ämnen.

Sidan uppdaterades senast 20151216.

Läkemedelsinformation

LHP  kräm innehåller väteperoxid och är en antiseptisk kräm som håller rent från bakterier i mindre, ytliga sår t ex skrubbsår, skavsår, trasiga nagelband, självsprickor, munsår och insektsbett. Appliceras 1-2 gånger dagligen, på det skadade hudområdet. Behandlingstiden bör inte överskrida 2 veckor. Undvik kontakt med ögonen. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. Läs bipacksedeln noga före användning.