Småsårsakuten

Våren och sommaren är efterlängtade årstider då de flesta tillbringar så mycket tid som möjligt ute i det fria. Med små barn med ordentligt med spring i benen är det nästintill omöjligt att undvika små sår så som exempelvis skrubbsår, rivsår eller skrapsår – Det handlar inte om olyckan är framme, utan när. Småsår i alla former kräver god hygien och omvårdnad för att man skall undvika infektion och för att de ska läka fint.


När olyckan är framme finns det några saker man skall tänka på för att ta hand om sår för att vara säker på att de inte blir infekterade och tar onödigt lång tid att läka – Nedan kan du läsa hur man kan göra för att få bästa tänkbara resultat, enkelt som ett-tu-tre!

1. Rengör såret noggrant
Även små sår behöver omsorg. Skrubbsår är i regel inte speciellt djupa men innehåller ofta smutspartiklar som kan orsaka en infektion om man inte rengör såret ordentligt. Skärsår är ofta renare men kräver också rengöring då de är djupare och risken för infektion är större.

Använd tvål och vatten vid rengöring av små sår tillsammans med en tvättlapp. Vid skrubbsår skall man vara noga med att avlägsna alla partiklar och det kräver ofta att man går över såret flera gånger med nya tvättlappar. Ta hjälp av en pincett om det finns partiklar som är svåra att få loss med tvättlappar. Om såret sitter på ett lämpligt ställe kan man även prova att bada såret i ljummet vatten.

Glöm inte att vårdgivarens handhygien även är viktig för att minska risken att man överför bakterier till det öppna såret.

Ibland kan det vara svårt att få ett upprört barn att sitta still under sårvården. Försök att distrahera barnet med en bok eller favoritleksaken. Om det finns en annan vuxen i närheten kan denna hjälpa till att lugna och hålla ett stadigt grepp vid behandlingen.

2. Stryk på ZALVE sårläkande kräm
När såret är helt rent från smuts och sårvätska applicera ZALVE sårläkande kräm direkt på såret. I de fall där man inte har tillgång till rengöring går det även bra att applicera ZALVE direkt på det otvättade såret.
ZALVE sårläkande kräm påskyndar sårläkningen av mindre och ytliga sår samtidigt som den motverkar infektion. Krämen hjälper såret att hålla rätt miljö för sårläkning samtidigt som den verkar antibakteriellt. ZALVE sårläkande kräm innehåller inga ämnen som bakterier kan utveckla resistens mot. Till skillnad från antibakteriella lösningar verkar ZALVE sårläkande kräm länge på såret och många upplever att det är enklare att hantera en kräm jämfört med en lösning.

3. Plåster eller förband
När såret är rengjort och ZALVE har applicerats går det nu utmärkt att fästa ett plåster alternativt förband över det behandlade såret om man vill. Ett vanligt missförstånd är att man skall torka ut såret för att påskynda sårläkningen, men faktum är att ett sår som hålls i en lagom fuktig miljö läker snabbare.

Efter behandlingen
Beröm barnet och visa uppskattning för hur duktigt det har varit, det ökar sannolikheten för att barnet är medgörligt nästa gång olyckan är framme. Att få sår är en del av livet och därför bör man se till att alltid ha produkter för rengöring, ZALVE och omplåstring redo i hemmet och på andra platser där man ofta rör sig.

Det är även en god idé att alltid ha ZALVE sårläkande kräm med sig när man är ute på äventyr – Då vet man att man alltid har experthjälp på plats när olyckan är framme!

Checklista för smart sårvård
Tvål
Tvättlappar för sårvård
ZALVE Sårläkande kräm (finns på apotek), påskyndar sårläkningen och håller såret rent
Plåster, sterila kompresser, gasbinda och elastisk binda.

Läs mer om ZALVE sårläkande kräm eller köp ZALVE direkt hos Apotea.se.

zalve_tub_liggande

Läkemedelsinformation

ZALVE är en medicinteknisk produkt. Läs bipacksedeln innan användning.