Med sol kommer småsår
Under årets varmare dagar tycker många familjer om att tillbringa tid ute i det fria. Med barn som har spring i benen handlar det inte om – utan när – olyckan är framme. Småsår i alla dess former kräver god hygien och omvårdnad för att man skall undvika infektion i såret. Infektion i sår kan i värsta fall leda till svåra komplikationer som exempelvis blodförgiftning.
Vi gör här en kort genomgång hur man på bästa sätt kan förbereda sig för att kunna ta hand om små sår när olyckan är framme.
Rengör såret noggrant
Även små sår behöver omsorg. Skrubbsår är i regel inte speciellt djupa men innehåller ofta smutspartiklar som kan orsaka en infektion om man inte rengör såret ordentligt. Skärsår är ofta renare men kräver också rengöring då de är djupare och risken för infektion är stor.
Använd tvål och vatten vid rengöring av små sår tillsammans med en tvättlapp. Vid skrubbsår skall man vara noga med att avlägsna alla partiklar och det kräver ofta att man går över såret flera gånger med nya tvättlappar. Ta hjälp av en pincett om det finns partiklar som är svåra att få loss med tvättlappar. Om såret sitter på ett lämpligt ställe kan man även prova att bada såret i ljummet vatten.
Glöm inte att vårdgivarens handhygien även är viktig för att minska risken att man överför bakterier till det öppna såret.
Ibland kan det vara svårt att få ett upprört barn att sitta still under sårvården. Försök att distrahera barnet med en bok eller favoritleksaken. Om det finns en annan vuxen i närheten kan denna hjälpa till att lugna och hålla ett stadigt grepp vid behandlingen.
Väteperoxidkräm (LHP)
När såret är helt rent från smuts och sårvätska applicera väteperoxidkräm direkt på såret.
LHP är ett receptfritt VUM (Vissa Utvärtes Läkemedel) i form av en antiseptisk kräm som håller rent från bakterier i mindre och ytliga sår. Detta motverkar infektion i olika typer av småsår. Krämen innehåller väteperoxid, ett antiseptiskt ämne som bakterierna inte kan utveckla resistens mot. Det innebär att du kan använda LHP så mycket och så ofta som du behöver – Utan att behöva oroa dig för antibiotikaresistens. Till skillnad från antibakteriella lösningar verkar väteperoxidkräm länge på såret och många upplever att det är enklare att hantera en salva jämfört med en lösning. LHP är ett receptfritt VUM (Vissa Utvärtes Läkemedel). Glöm inte att läsa bipacksedeln innan användning.
ZALVE® sårläkande kräm
ZALVE® är en medicinteknisk produkt med kliniskt bevisad sårläkande effekt1. Krämen påskyndar sårläkningsprocessen genom att bilda en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar bakteriell tillväxt. Detta hjälper läkningsprocessen och bidrar till att återställa huden samt normalisera den mikrobiella miljön. ZALVE® hjälper till att läka skrubbsår, skärsår, rivsår, samt sår efter brännskador, blåsor, insektsbett och akne.
Plåster eller förband
När såret är rengjort och väteperoxidkräm har applicerats går det nu utmärkt att fästa ett plåster alternativt förband över det behandlade såret. Ett vanligt missförstånd är att man skall torka ut såret för att påskynda sårläkningen, men faktum är att ett sår som hålls i en lagom fuktig miljö läker snabbare.
Efter behandlingen
Beröm barnet och visa uppskattning för hur duktigt det har varit, det ökar sannolikheten för att barnet är medgörligt nästa gång olyckan är framme. Att få sår är en del av livet och därför bör man se till att alltid ha produkter för rengöring, väteperoxidkräm och omplåstring redo i hemmet och på andra platser där man ofta rör sig.
Checklista för sårvård
– Tvål
– Tvättlappar för sårvård
– Väteperoxidkräm (LHP)
– ZALVE® sårläkande kräm
– Plåster, sterila kompresser, gasbinda och elastisk binda.
Sidan uppdaterades senast 20151207.